Србија у огледалу

Србија у огледалу
.

Translate

Излазак

Излазак
ИЗЛАЗАК ИЗ ДУХОВНОГ ЗАТБОРА

ВЕЛИКА МАГАЗА

ВЕЛИКА МАГАЗА
МИШЉЕНОВАЦ 12254, Раброво , Србија. - Кућа Лукића, улица Цара Лазара 15

недеља, 26. јул 2015.

Не може!

Циљ такве иницијативе Приштине је да се потврди косовска „државност” на ширем међународном плану, оценио шеф српске дипломатије у писму упућеном Бан Ки Муну

Иларион Волоколамски, председник Одељења за спољне односе Московске патријаршије, у обиласку срушених српских светиња на Косову (Фото Московска патријаршија)
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић писао је генералном секретару Уједињених нација Бан Ки Муну поводом намере Косова да постане чланица Унеска, наводећи у писму да је то за Србију неприхватљиво, јер се Косово не може сматрати државом
. Дачић је навео да Србија није променила своју позицију у односу на статус покрајине, иако се суочава са захтевима и настојањима Приштине да се укључи у рад међународних организација изван контекста договора о регионалном представљању и сарадњи.
„То је за Србију неприхватљиво”, истакао је Дачић и као последњи такав пример навео настојања Косова ка чланству у Унеску. Очигледно је да је такав захтев поднет с намером да се потврди косовска „државност”, што излази из оквира мандата Унмика и специјалног представника генералног секретара УН.
То питање Унмик не може тумачити другачије, него као напуштање принципа статусне неутралности и реафирмацију на ширем међународном плану једнострано проглашене независности Косова, истиче Дачић.
„Косово као територија сходно важећој и обавезујућој резолуцији СБ УН 1244 (1999), под управом Уједињених нација, у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за пријем у Унеско”, истакао је Дачић у писму које је достављено Танјугу из Министарства спољних послова.
Он је указао да би у том смислу свако другачије постављање према разматрању питања чланства Косова у Унеску представљало игнорисање, односно повреду правних правила насталих под окриљем УН ради очувања међународног мира и безбедности.
Како је пренела Бета, Дачић је нагласио да је Србија у потпуности посвећена дијалогу који се, уз посредовање Европске уније, води између Београда и Приштине и да би разматрање захтева за пријем Косова у Унеско представљало не само кршење Резолуције Савета безбедности, већ би имало и изразито негативан утицај на дијалог који је у деликатној фази.
„Оно би фактички онемогућило да се и по питању српске културне баштине постигне обострано прихватљиво решење. Сувишно је и поменути да је реч о једном од, за нашу страну, најосетљивијих попуштања, с обзиром на то да се ради о нашем културном и религијском наслеђу изузетне духовне и цивилизацијске вредности које датира још из 11. века”, објаснио је Дачић.
Подсетио је да је један од услова за пријем у било коју међународну организацију способност и воља да се испуњавају обавезе које произлазе из чланства, а да је за Унеско од примарне важности очување културне баштине на одређеној територији. „На Косову и Метохији се у дугом периоду континуирано и систематски уништава српска културна баштина”, написао је Дачић.
Дачић је подсетио да је од јуна 1990. године, до данас, нападнуто 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као културно-историјски споменици, од којих 61 има статус споменика културе, а 18 су од изузетног значаја за државу Србију.
Уништена су 174 верска објекта и 33 културноисторијска споменика и покрадено више о 10.000 икона и других предмета. Уништен је или оштећен 5.261 надгробни споменик, на 256 српских гробаља, а на више од 59 не постоји ниједан читав споменик.
„Ова болна сведочења ме наводе да се запитам јесу ли ово аргументи који препоручују Косово за чланство у организацији, чија је мисија да помаже заштиту и очување светске културне баштине”, написао је српски шеф дипломатије.
Дачић је навео да у косовском парламенту чека на усвајање закон о културном наслеђу, којим се негира приватно власништво СПЦ над манастирима и црквама, уз образложење да је то све имовина „државе Косово”.
Вулин: Србија ће позвати своје пријатеље у помоћ
Србија ће се свакако супротставити и борити против саме идеје да Косово и Метохија постане члан Унеска, а дипломатија ће позвати и своје пријатеље да помогну да се сачува историјска истина, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Он је, после литургије у манастиру Светих архангела у Призрену, поводом обележавања манастирске славе Сабора Светог архангела Гаврила, рекао да 17. март није заборављен и да би они који су спалили Богородицу Љевишку, десетине српских цркава сада желели да се представе као чувари наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији.
„Можда бисмо, да нису палили српске цркве и да нису одсекли главу оцу Харитону и можда да није било 17. марта, лакше поверовали у то, овако нећемо. Унеско не сме и не може да прихвати да је Високе Дечане градио било ко осим српски народ и Српске православне цркве”, поручио је Вулин. Према његовим речима, сви морају да се подсете да је једна од првих одсечених хришћанских глава била глава оца Харитона и да за том главом ни Европа ни свет нису плакали.
„Нико се није сетио да обележи његову смрт, ту страхоту и трагедију која се, у лицу исламске државе, данас враћа читавом свету. Било би добро да се слушају Срби када говоре о злу, зато што су се сваком злу супротставили, препознали и победили га”, рекао је он.
Према његовим речима, тамо где нема српске цркве, где није сачуван манастир, где нема свештеника, нема ни Срба. „Тамо где нисмо успели да сачувамо своју религију, нисмо успели да сачувамо ни свој народ”, поручио је Вулин. Танјуг
М. А. ,објављено: у Политици,  26.07.2015.

Нема коментара:

Постави коментар

Follow by Email